fbpx

Opinie o wycieczce do Armenii

Oto kilka opinii przesłanych przez Turystów. Polecamy też zapoznanie się listą największych atutów wycieczki do Armenii.

****************

Wróciliśmy kilka dni temu z wyprawy do Armenii (19-27/09/2021). Była to nasza kolejna wyprawa z biurem p. Krzysztofa Matysa. Znowu wróciliśmy pełni fantastycznych wrażeń.
Armenia przerosła nasze wyobrażenie. Cudowna trasa pokazująca zarówno wspaniałe zabytki architektury sakralnej jak i fantastyczne krajobrazy, przepiękne góry z majestatyczną górą Ararat na czele. Wszystkie nasze przeżycia duchowe, wrażenia estetyczne uzupełniały fantastyczne smaki kuchni ormiańskiej. Pycha !!!! No i liczne degustacje znakomitych koniaków, destylatów i win podnosiły nasze dobre emocje.
Przede wszystkim jednak słowa podziękowania należą się Annie i Gagikowi (pilotka i przewodnik ), rodowitym Ormianom, za ich wielką troskę o każdego uczestnika, empatię, humor i przekazaną nam ogromną wiedzę na temat własnego kraju. Oboje uzupełniali się we wszystkim starając się o zadowolenie każdego uczestnika wycieczki, co im się znakomicie udało.
Panie Krzysztofie nie była to, na pewno, nasza ostatnia wyprawa z biurem Krzysztof Matys Travel. Dziękujemy!!!
– Anna i Jan

****************

Armenia. Perła Kaukazu 12.09.2021 – 20.09.2021 – to nasza pierwsza wyprawa z biurem Pana Krzysztofa Matysa i już od pierwszych chwil wiedzieliśmy, że nie ostatnia.

Piękna Armenii nie da się wyrazić słowami – wspaniałe zabytki, cudowna przyroda, bajeczne krajobrazy, ludzie o wielkiej serdeczności a jednocześnie głębokim patriotyzmie i miłości do własnej ojczyzny, fantastyczne jedzenie – to wszystko po prostu trzeba zobaczyć na własne oczy, do czego serdecznie zachęcamy każdego od momentu powrotu do Polski.

Doskonała organizacja pobytu i opieka nad uczestnikami wycieczki już od odprawy na lotnisku w Warszawie aż do odprawy w Erywaniu. Każdy dzień, nawet każdy moment wycieczki doskonale zaplanowany i zorganizowany, a przy tym na tyle elastyczny, aby każdy uczestnik czuł się najważniejsza osobą a jego potrzeby nawet najmniejsze odgadywane i realizowane przez przewodnika i pilotkę wycieczki. I właśnie o tych osobach chcę napisać, nasza najwspanialsza pilotka – Anna i przewodnik po Armenii – Gagik, rodowici Ormianie, posługujący się doskonałą polszczyzną, osoby przed którymi wszyscy chyliliśmy czoła. Ich zaangażowanie, ogromna wiedza o swoim kraju, empatia oraz wielkie serce dla tego co robią oraz dla turystów a jednocześnie wspaniałe poczucie humoru, są dla nas ciągle godne podziwu. Dzięki tym osobom, nasza mała turystyczna grupa – 13 – stu osób – pochodzących z różnych części Polski, różniących się pod każdym względem stała się małą rodziną, z którą rozstawaliśmy się z wielką nostalgią. Mimo tego, że od wyprawy minęło już kilka dni i każdy powrócił do swoich obowiązków nie ma dnia, abyśmy nie kontaktowali się ze sobą i nie tęsknili za Armenią i za tym cudownie spędzonym czasem.

Już planujemy kolejną wyprawę oczywiście z „Matys Travel”.

– Dorota i Artur

****************

Armenia 12-20.09.2021 r. Trudno w słowach oddać wszystko – urodę Armenii, serdeczność Ormian, perfekcyjną organizację, wiedzę, wdzięk, życzliwość, troskliwość, które otaczały grupę od pierwszego spotkania na lotnisku.
A to wszystko było zasługą Ani – naszej pilotki i Gagika – przewodnika. Ich profesjonalizm sprawił, że bardzo bogaty program był do zrealizowania nawet dla 70+, do których się zaliczamy. Zupełnie wyjątkowe spotkanie, które na zawsze zostanie w naszej pamięci.
– Joanna i Leszek Wiśniewscy

****************

Armenia 12-20 września 2021. Ten termin zawsze będzie nam się kojarzył z jednymi z najpiękniejszych chwil w życiu. Wycieczka wyczekana, kilkakrotnie przekładana z powodu pandemii.
I naprawdę warto było poczekać.
Armenia to przepiękna, zachwycająca przyroda, wspaniałe zabytki, wyśmienita kuchnia i trunki. Trudno jest określić co zachwyciło bardziej. Czy niesamowity  Sewan, przepiękne widoki na przełęczy Sulema czy wreszcie przejazd kolejką do klasztoru Tatew?
Jest dokładnie tak, jak w opisie. Wszystko perfekcyjnie przygotowane, jak zwykle z tym biurem podróży.
A jednak ta wycieczka była wyjątkowa. Wrażenia z odwiedzania nowego kraju to nie tylko zabytki, przyroda i inne atrakcje. To ludzie i emocje, które temu towarzyszą. My miałyśmy szczęście i zaszczyt spotkać podczas tej wyprawy wspaniałych ludzi. Różni nas wiele – wiek, wykształcenie, to skąd jesteśmy, ile krajów odwiedziliśmy.  A jednak udało nam się stworzyć grupę wyjątkową. Połączyło nas poczucie humoru, wzajemna wyrozumiałość, serdeczność i otwartość na innych. Zwiedzanie i nawet trudy podróży w takim towarzystwie to prawdziwa przyjemność.  Z niektórymi osobami już planujemy  kolejną wspólną wyprawę.  Z Matys Travel – oczywiście!
Ale to wszystko nie byłoby pełne gdyby nie cudowni Ormianie, którzy nam towarzyszyli. Anna – nasza pilotka, Gagik – przewodnik i Dawid – kierowca, z którym czuliśmy się bezpiecznie nawet na trudnej trasie do Goris czy górskich serpentynach.
Anna, Ania nasza „ormiańska księżniczka”, przekazała nam nie tylko imponującą wiedzę o Armenii. Dzięki jej emocjonalnym opowieściom zrozumieliśmy jaki to cudowny kraj, z tragiczną historią i trudną obecnie sytuacją geopolityczną. Poznaliśmy Armenię piękną i dumną. Mieliśmy również okazję doświadczyć ormiańskiej  gościnności  i serdeczności.
Nasz przewodnik o królewskim imieniu – Gagik, opowiadał nam o Armenii piękną polszczyzną. Ujął nas swoją wiedzą, spokojem, dobrocią, serdecznością i poczuciem humoru.
Ania i Gagik znakomicie się uzupełniali, zupełnie jakby oprowadzali wspólnie turystów od lat, a nie po raz pierwszy. To dzięki stworzonej przez nich niesamowitej przyjaznej atmosferze rozstawaliśmy się z łezką w oku. Jeszcze nie wyjechaliśmy, a już tęskniliśmy…
Armenię z Matys Travel trzeba zobaczyć. Koniecznie z duetem Ania – Gagik, są najlepsi!

– Agnieszka Czajkowska, Wanda Woźnica z Koszalina

Siedem dni na Armenię to za mało. Mamy nadzieję, że Pan Krzysztof Matys rozważy wprowadzenie do oferty biura „Armenii dla zaawansowanych” (sic!). Czekamy na to, podobnie jak inni członkowie naszej wyprawy.

****************

Potwierdzam cudowność wycieczki, wraz z żoną wybraliśmy się do Armenii po raz drugi po siedmiu latach, na dodatek z tym samym biurem i tym samym przewodnikiem, i proszę nam uwierzyć, nie żałujemy wydanej ani jednej złotówki, perfekcja organizacji, jak i potężna wiedza o Armenii i Kaukazie oraz talent jej przekazania przez Krzysztofa Matysa to poezja dla podróżnika, to była kolejna wyprawa z ”Matys Travel” i na 100% nie ostatnia, serdecznie dziękujemy i polecamy z całą odpowiedzialnością.

– Wołodia, lipiec 2021

****************

Wspaniała wyprawa do Armenii we wrześniu 2019 roku. Bogaty program zwiedzania, profesjonalna organizacja oraz niezwykle interesujące opowieści naszego pilota – Krzysztofa o historii, tradycjach, kulturze i współczesnym rozwoju tego pięknego kraju. Zobaczyliśmy cudowny Erywań – kolebkę piśmiennictwa ze wspaniałymi zbiorami manuskryptów, urokliwe klasztory, niektóre ukryte wysoko w górach, tajemniczy kamienny krąg Zorac Karer, który 3000 lat p.n.e. był prawdopodobnie pierwszym obserwatorium astronomicznym i wiele innych unikatowych zabytków….. Armenia to także różnorodna przyroda – górskie niedostępne szczyty, zielone lasy parku narodowego Dilidżan, czy błękitna toń jeziora Sevan. Kto nie był – gorąco polecam!!!! Wyprawa do Armenii świetnie zorganizowana przez wasze biuro pozwoliła zobaczyć niezwykłe miejsca, zapoznać się z kulturą i posmakować lokalne potrawy oraz trunki tego kraju. Plan wyprawy ułożony znakomicie, dziękujemy za to, że mogliśmy poczuć atmosferę południowego Kaukazu, a historia przybliżona przez Krzysztofa na długo pozostanie w pamięci!
– Robert

****************

Właśnie wróciliśmy z wyprawy do Armenii. Nie był to nasz pierwszy wyjazd organizowany przez biuro Krzysztof Matys Travel, więc nie będę pisał tu o samej organizacji wycieczki, bo ta była jak zwykle perfekcyjna.
Przewodnikiem i zarazem pilotem był sam Krzysztof Matys, który z wielką pasją i zaangażowaniem przybliżał nam ten piękny kraj, jego kulturę, tradycje, zwyczaje i zamieszkujących go ludzi. Mogliśmy podziwiać niesamowite średniowieczne klasztory i inne wiekowe zabytki, delektować się wspaniałą kuchnią a także poznać przebogatą historię Armenii i jej wkład w rozwój naszej cywilizacji.
Z naszej strony możemy bardzo polecić odwiedzenie tego fascynującego zakątka Południowego Kaukazu z biurem Krzysztofa Matysa.
– Łódź, 05.2019, Magda i Robert

****************

Dopiero co byliśmy  z Biurem Krzysztof Matys Travel w Armenii. To nasza kolejna, niesamowita wyprawa z tym biurem. Wszystko było  perfekcyjne: organizacja i  opieka stwarzająca poczucie bezpieczeństwa ze strony miejscowego pilota, piękne opowieści i wnikliwe, analizy aktualnych problemów Ormian samego Krzysztofa Matysa, dla którego, widać praca jest pasją a pasja pracą. Warto zobaczyć, przeżyć i zapamiętać…
– Danusia i Jacek, Natolin, 06.05.2019 r.

****************

Armenia – trochę los zdecydował, że to właśnie ten kraj zwiedzałam (28.09-06.10.2018) i okazało się, że to było CUDOWNE przeżycie. Piękny, naturalny, prawdziwy i niepowtarzalny kraj, bez żadnego kiczu, bez komercji. Wspaniała kuchnia. Serdeczni, szczerzy ludzie. Mój zachwyt wynika też z perfekcyjnej organizacji wyprawy przez biuro Krzysztof Matys TRAVEL. Wiedza p. Krzysztofa jest niesamowita i co bardzo ważne, ma dar jej przekazywania. Czuje się też jego autentyczną troskę o wszystkich uczestników. Razem z armeńskim przewodnikiem Gagikiem potrafili stworzyć świetny klimat.
Bardzo, bardzo polecam wszystkim Armenię. No i ja na zagraniczne wyprawy teraz już tylko z Krzysztof Matys TRAVEL.
Pozdrawiam, Maryla

****************

Panie Krzysztofie – bardzo dziękuję za wycieczkę do Armenii. Miała ona dla mnie dużą wartość poznawczą.
Super słuchało się Pana i Pani Ani. Prawdziwie autorski program poparty dużą wiedzą. To trzeba po prostu bardzo doceniać. Gratuluję również super logistyki i po prostu miejscowych kontaktów, rozpoznania sytuacji. Wszystko zagrało wspaniale!
– Sebastian S., wrzesień 2018 r.

****************

Maj 2018. Wróciliśmy z wycieczki po Armenii, którą jesteśmy oczarowani. Piękne krajobrazy, niesamowite średniowieczne kościoły,fantastyczna kuchnia. Ogromnym atutem p. Krzysztof Matys, który nas tam oprowadzał, posiadający niesamowitą wiedzę na temat kraju,opowiadający w tak piękny i dostępny dla laika sposób, zapewniający mnóstwo atrakcji duchowych i kulinarnych.
Zarówno On jaki i miejscowy przewodnik p. Garik dbali, abyśmy wszyscy czuli się bezpiecznie i jak najwięcej dowiedzieli się o tym wspaniałym kraju. Świetny kierowca i b. wygodny autokar, dobre hotele, i świetne miejscowe trunki dopełniały resztę. Dziękujemy za tak wspaniale spędzony weekend i z całego serca polecamy nie zdecydowanym Armenię z biurem p. KRZYSZTOFA MATYSA.
– Grażyna i Piotr

****************

Wyobrażam sobie test, który mierzy zadowolenie z wycieczki, w którym punktowane są: jak bardzo interesujący jest cel wyprawy; odpowiednia organizacja wycieczki: dobrze dobrana trasa, odpowiednie miejsca postojowe, przemyślany czas zwiedzania grupowego i indywidualnego; relacje między przewodnikiem a uczestnikami; poznanie miejscowej kuchni; pozyskane informacje o zwiedzanym kraju itp. Gdyby to wszystko wypunktować np. od 1 do 10 – to w ocenie wycieczki do Armenii, jaką odbyliśmy trzeba by dodać dodatkowe „plusy dodatnie” . Fantastycznie ciekawa, perfekcyjnie zorganizowana, niezwykle ciekawe opowieści o historii i teraźniejszości Armenii, sympatyczne relacje z przewodnikiem p. Krzysztofem Matysem i ormiańskim opiekunem p. Garikiem. Brakuje mi dalszych słów uznania.
Jest tylko jeden minus tej wyprawy …. że jest już poza nami. Serdecznie pozdrawiamy organizatorów i uczestników wyprawy po Armenii.
– Marta i Ryszard

****************

Jesteśmy bardzo zadowoleni z majowego wyjazdu do Armenii. Mała grupa, mili uczestnicy, fenomenalny pilot oraz bardzo dobry lokalny opiekun stworzyli niezapomniany klimat.
Wiedza na temat Armenii i ciekawostek na jej temat oraz talent przekazywania przez Krzysztofa były nie do przecenienia.
Gagik był bardzo pomocny i uczynny we wszystkich sytuacjach.
W „bonusie” mieliśmy możliwość uczestnictwa w samym centrum, mamy nadzieję, że historycznych przemian w Armenii.
Bardzo polecamy Pilota :)), biuro i samą wycieczkę.
– Ewa i Maciek

****************

Minęło kilka lat od wycieczki z Biurem Krzysztofa do Armenii i Górskiego Karabachu, byliśmy z żoną od tego czasu na wielu pięknych i egzotycznych wyprawach, lecz podczas wszystkich dyskusji i wspomnień wśród znajomych i współpodróżników, najcieplej wspominamy właśnie to biuro, pełen profesjonalizm, wiedza i osobiste zaangażowanie właściciela, pozostawia w człowieku cudowny ślad wspomnień, kameralne grupy, perfekcyjna organizacja każdej chwili pobytu, gwarantuje, iż człowiek nie żałuje ani jednego grosz wydanego, na Wyprawy dla Koneserów. Dziękujemy za to wszystko i jesteśmy pewni że nasze drogi znowu się spotkają 🙂
– Włodek

****************

Wróciłam właśnie z Armenii. Wycieczka po tym kraju i Górskim Karabachu zorganizowana została perfekcyjnie. Po prostu nie ma się do czego choćby w najmniejszym stopniu przyczepić… 🙂 Fantastyczna opieka pilotów – Krzysztofa i Kariny, świetna baza hotelowa, pyszne posiłki, cudowna muzyka… Zadziwiająca wiedza Krzysztofa i umiejętność jej bezbolesnego przekazania.. Dyskrecja, życzliwość, wdzięk Kariny.. Cudowny czas, w oczach na długo zostaną krajobrazy i miejsca. Dziękuję z całego serca! Z tym Biurem choćby na koniec świata! Pozdrawiam serdecznie!
– Ola, 30 kwietnia 2015

****************

Dzień dobry z Kostrzyna nad Odrą. Odzywam się do Państwa z kresów zachodnich i chciałabym raz jeszcze bardzo podziękować za niezwykle interesującą podróż po Armenii i Górskim Karabachu. To była prawdziwa uczta dla mojego serca, oczu, uszu. Tyle nowych smaków, zapachów… Kilka dni – a ja, tyle zobaczyłam, tak wiele nauczyłam się. Szczęśliwie wróciłam do domu i już myślę o  następnych wyjazdach (Gruzja albo Etiopia). Dziękuję Krzysztof, Karina, Suren za Waszą subtelną troskę. Pozdrawiam bardzo ciepło. Do zobaczenia, pa, pa.
– Kasia Drygajło

****************

Ech Armenia, już zaczynamy tęsknić… Trochę wycieczek już za nami, jednak na tak kameralnej i wspaniale zorganizowanej wycieczce jeszcze nie byliśmy. Wszystko, począwszy od bardzo dobrego kontaktu z biurem poprzez organizację wyjazdu, bardzo dobrą bazę hotelową , kuchnię, że tylko palce lizać, było super.
Krzysztof niezwykle fachowo acz bezboleśnie wtłoczył nam do głów niemało wiedzy o Armenii. Karina, nasza śliczna ormiańska opiekunka i pilot czuwała nad nami jak dobry duch, a kierowca woził bezpiecznie i punktualnie. Zobaczyliśmy naprawdę dużo pięknych i historycznie ciekawych miejsc.
Szczerze polecamy i Biuro Krzysztofa Matysa i ten przepiękny kraj – górzysty, pełen wspaniałych, nigdzie indziej nie spotykanych zabytków oraz przyjaznych i gościnnych ludzi. Pakujcie walizki!
– Ania i Andrzej ze Słupska

****************

Kilka dni temu wróciliśmy ze wspaniałej jesiennej wyprawy do Armenii i Górskiego Karabachu organizowanej przez biuro Krzysztof Matys Travel i chcemy podzielić się swoimi wrażeniami w telegraficznym skrócie. Armenia: piękna (jesienią zdominowana przez złociste i rude górskie hale); pełna dobrze utrzymanych, bardzo wiekowych zabytków; zaskakująca różnorodnością smaków, zapachów, kolorów. Górski Karabach: fascynujący przez fakt istnienia państwa, które de facto nie istnieje; bezpieczny; zamieszkany przez przyjaźnie nastawionych ludzi, którym bardzo zależy na tym, by świat się dowiedział, że żyje się u nich normalnie i spokojnie. Organizacja wyjazdu: rewelacyjna pod każdym względem; bardzo dobre hotele; wszystko dopracowane do ostatniego szczegółu; kolacje w lokalnych restauracjach pozwalały rozsmakować się w ormiańskiej kuchni; do dyspozycji grupy cały czas nie tylko polski pilot, ale również cudowna ormiańska przewodniczka. Najlepsze zostawiliśmy na koniec. Pan Krzysztof – właściciel biura: wspaniały pilot, przewodnik, człowiek o niesamowitej wiedzy, obdarzony talentem jej przekazywania, osoba łącząca perfekcjonizm z ciepłem i spokojem.
Jeśli czytacie tą opinię, bo nurtuje Was pytanie: czy jechać z biurem pana Krzysztofa, to odpowiedź brzmi: absolutnie tak.
Jeśli nie możecie się zdecydować, czy jechać do Armenii. Już nie myślcie. Po prostu jedźcie tam z Krzysztof Matys Travel.
– Sylwia i Tadek ze Zgorzelca

****************

Tu znajda Państwo pozostałe opinie o naszym biurze

Polecamy też artykuł Dziesięć powodów, dla których warto pojechać do Armenii.

Wycieczka zawiera najbardziej atrakcyjne miejsca w Armenii. Docieramy do miejsc, które omija masowy ruch turystyczny. Dodatkowym atutem jest wyśmienita lokalna kuchnia i przednie trunki. Kameralna grupa (około 18 osób) oraz pilot/przewodnik doskonale znający kraj.

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Opinie o naszym biurze

Najnowsze komentarze

Newsletter