Andaluzja - dotychczas kojarząca się przeciętnemu zjadaczowi chleba, jak piszący te słowa - głównie z tabelą Primera Division i sukcesami zespołu z Sevilli okazała się po listopadowej wyprawie zagłębiem szczęść wszelakich. Ponieważ... Krajobraz - bezkresne morze i majestat gór. Historia - trwałe ślady po Wielkich Odkrywcach. Architektura - piękna, historyczna zabudowa miast, wspaniałe obiekty sakralne dwóch wielkich religii, no i niezapomniany Plac Hiszpański w Sevilli. Sztuka - Picasso i Ci "którzy z niego"; Flemenco w wersji live... Kuchnia - a w niej wszystko co najlepsze w obszarze śródziemnomorskim... Po miesiącu jaki upłynął od powrotu nie wiem za czym tęsknię bardziej - czy za słońcem (ten listopadowy haust znacznie poprawił nastrój), czy za wspaniałym krajobrazem, czy wreszcie za smakiem konfitur ze wszechobecnej gorzkiej pomarańczy albo ostryg z cytryną zajadanych na targowisku w Kadyksie. Wszystkim rozważającym ten kierunek wyprawy z Matys Travel - gorąco polecam! Organizacja, pilot i miejscowi przewodnicy, współtowarzysze wyprawy - jak zawsze Ekstraklasa, a nawet Primera Division!
Wycieczka do Mołdawii. Główne atrakcje: największe na świecie piwnice winne, zabytki, krajobrazy, wyśmienita kuchnia i wino… Blisko i egzotycznie. Wysoki standard świadczeń oraz pilot/przewodnik doskonale znający kraj. Dodatkowym atutem jest wizyta w Naddniestrzu i Gagauzji.
Nasze biuro jako pierwsze w Polsce zaproponowało samolotowe wycieczki do Mołdawii. Mamy największe doświadczenie, niezbędne kontakty i wiedzę. Organizujemy wyprawy dla koneserów! Tu znajdują się opinie o wycieczce do Mołdawii.
1 dzień: WARSZAWA – KISZYNIÓW
Zbiórka na lotnisku Chopina w Warszawie. Bezpośredni przelot do Kiszyniowa. Zakwaterowanie w hotelu. Zwiedzanie miasta, m.in. Łuk Triumfalny, Cerkiew Narodzenia Pańskiego i Bulwar Stefana Wielkiego. Powitalna kolacja w dobrej restauracji w Kiszyniowie (kuchnia mołdawska i wino). Nocleg w hotelu w centrum Kiszyniowa.
2 dzień: KISZYNIÓW – CRICOVA – ORHEIUL VECHI – KISZYNIÓW
Śniadanie. Wizyta w słynnym zakładzie winiarskim CRICOVA – posiada on drugie co do wielkości piwnice win – 130 km podziemnych tuneli, galerii i sal degustacyjnych! Każdy tunel przypomina ulicę i ma swoją nazwę pochodzącą od gatunku wina, które tam leżakuje; np. “Aligote”, “Feteasca”, “Cabernet”. W tutejszych piwnicach znajduje się sławna kolekcji win Hermanna Goeringa; najstarsza butelka zawiera napój z 1902 roku! Zobaczymy też kutą w skale, podziemną linię produkcyjną szampana. Degustacja miejscowych win i czas wolny na zakupy.
Następnie przejazd i wizyta w położonym na skalnej grzędzie kompleksie klasztornym Stary Orgiejów (Orheiul Vechi). Zobaczymy kutą w skale cerkiew, malowniczo położoną dzwonnicę i pieczary klasztoru z XII-XVIII wieku. Nieopodal znajdują się także wykopaliska starożytnego osiedla Daków: V-III w. p.n.e. Unikatowy w skali światowej klasztor w Starym Orhei, wykuty w wapiennej skale, zyskał nazwę skansenu Mołdawii. Na niewielkim obszarze zobaczyć tu można wiele typowych dla tego kraju elementów: tradycyjną wiejską kulturę, malownicze cerkwie, meandrującą rzekę, biel skał i soczystą zieleń stepów.
Obiad, tradycyjna kuchnia mołdawska. Dobry nastrój pomoże utrzymać kieliszek miejscowego wina.
Powrót do Kiszyniowa. Nocleg w hotelu w Kiszyniowie.
3 dzień: KISZYNIÓW – KOMRAT – BESALMA – KISZYNIÓW
Śniadanie. Wycieczka do Autonomicznego Regionu Gagauzji. Gagauzowie są grupą etniczną pochodzenia tureckiego, ale wyznającą prawosławie! Posiadają własny hymn, godło i flagę. Gagauzja ma nawet swój uniwersytet, na którym oprócz miejscowej młodzieży można spotkać studentów z Turcji. Wizyta w stolicy Gagauzji, mieście Kamrat.
Obiad (pyszna regionalna kuchnia gagauska) oraz degustacja miejscowych win. Następnie przejazd do wsi Besalma. Zwiedzanie Muzeum Historii i Etnografii Gagauzów. Powrót do Kiszyniowa i nocleg.
4 dzień: KISZYNIÓW – KAPRIANA – MILESTII MICI – KISZYNIÓW
Śniadanie. Zwiedzanie klasztoru Kapriana, jednego z najpiękniejszych zabytków Mołdawii. Obiad w jednej z mołdawskich wsi, wyśmienita lokalna kuchnia. Następnie wizyta w MILESTII MICI – największej na świecie piwnicy winnej (wpisanej do Księgi rekordów Guinnessa)! Wykute w skale korytarze mają 200 km długości! Zwiedzanie piwnic winnych i degustacja wina. Możliwość zakupienia różnych gatunków tego trunku. Powrót do Kiszyniowa. Nocleg.
5 dzień: KISZYNIÓW – TIPOWA – SOROKI – KISZYNIÓW
Śniadanie. Wizyta w klasztorze Tipowa, jednym z najstarszych monastyrów w Mołdawii. W okolicy znajdują się bardzo malownicze tereny, z licznymi tu wodospadami.
Następnie przejazd do miejscowości SOROKI (Soroca) – jedno z najstarszych i najładniejszych miast Mołdawii, wyrosło wokół słynnej fortecy na łuku Dniestru, imponującej twierdzy Stefana Wielkiego pochodzącej z XVI w. Na przestrzeni stulecie zamek w Sorokach przechodził z rąk do rąk. W pewnym momencie należał do Polski.
Obiad w restauracji “Stara Forteca”, kuchnia mołdawska.
Spacer po dzielnicy cygańskiej. Soroki są stolicą mołdawskich Romów. Na wysokim brzegu rzeki wznoszą się ich malownicze pałace. Być może uda nam się spotkać słynnego króla Cyganów.
Powrót do Kiszyniowa i nocleg.
6 dzień: KISZYNIÓW – TYRASPOL (Naddniestrze) – ET CETERA – KISZYNIÓW
Śniadanie, przejazd do TYRASPOLA – położone na lewym brzegu Dniestru, od roku 1991 pełni funkcję stolicy samozwańczej Republiki Naddniestrza. Kontrola paszportowa. Naddniestrze uznawane jest za relikt okresu sowieckiego (odwołuje się do historii ZSRR, nadal przy siedzibie prezydenta wznosi się pomnik Lenina). Ale jest to jednocześnie nowoczesne, bogate miasto. W Tyraspolu wizyta w słynnej wytwórni koniaków KVINT i degustacja tutejszych trunków. Obiad w Tyraspolu.
Republika Naddniestrza jest niepodległym państwem, ale nieuznawanym przez żaden kraj na świecie. Jego obszar to teren dawnych rubieży I Rzeczpospolitej. Tu znajduje się np. Raszków, znany z kart „Pana Wołodyjowskiego”.
Nazwa Tyraspola jest świadectwem obecności kultury antycznej. Dniestr, nad którym leży miasto, to po grecku Tiras. Rzeka była granicą świata cywilizacji śródziemnomorskiej, rzymskim limes orientalias.
Następnie przejazd do winnicy Et Cetera, degustacja wina i pożegnalna kolacja. Powrót do Kiszyniowa i nocleg.
7 dzień: KISZYNIÓW – WARSZAWA
Śniadanie, czas wolny na pożegnalny spacer po Kiszyniowie, wykwaterowanie z hotelu i przejazd na lotnisko. Wylot do Polski.
TERMINY:
26.05.2024 – 01.06.2024. Pilot wycieczki: Krzysztof Matys. Brak wolnych miejsc!
CENA: 3 700 PLN + 790 EUR
Kameralna grupa, maksymalnie 18 osób!
ŚWIADCZENIA W CENIE:
– przelot na trasie Warszawa – Kiszyniów – Warszawa (bezpośrednie połączenie LOT),
– transport komfortowym autokarem/busem na całej trasie zwiedzania,
– zakwaterowanie w hotelu 4* w centrum Kiszyniowa (pokoje 2- osobowe z łazienkami),
– wyżywienie: śniadania, 5 obiadów oraz 2 kolacje zgodnie z programem,
– degustacje wina w piwnicach winnych Cricova, Milestii Mici oraz w winnicy Et Cetera,
– degustacje koniaku Kvint w Tyraspolu,
– opiekę polskojęzycznego pilota/przewodnika,
– składka na TFG,
– ubezpieczenie turystyczne.
CENA NIE ZAWIERA:
– zwyczajowych napiwków: 25 EUR/osoba;
– bilety wstępów do zwiedzanych obiektów: 45 EUR/osoba;
– ewentualnej dopłaty do pokoju 1-osobowego 175 EUR.
Zobacz artykuły Krzysztof Matysa poświęcone Mołdawii.
Nasz film o Mołdawii.
Tu można posłuchać jak Krzysztof Matys opowiada o Mołdawii: Cztery pory roku.
Uwaga! Dokumentem niezbędnym do udziału w wycieczce jest paszport.
Najnowsze komentarze