Właśnie wróciliśmy z wycieczki do Albanii i Kosowa. Zarówno hotele jak i doświadczenia kulinarne były na wysokim poziomie, do którego przez wiele lat przyzwyczaiło na biuro Krzysztof Matys Travel. Piotr i Karolina, którzy podczas tego wyjazdu byli naszymi pilotami i przewodnikami, w sposób niezwykle interesujący i intrygujący, przybliżyli nam te obydwa kraje. Dla mnie osobiście Albania i Kosowo to kwintesencja bałkańskiego kotła, gdzie żyją obok siebie różne narodowości czy grupy wyznaniowe. Wielokulturowość spotykaliśmy na każdym kroku. Do tego wspaniałe zabytki i różnorodne krajobrazy, od monumentalnych gór, jezior aż po wybrzeże Adriatyku i Morza Jońskiego. Polecam ten wyjazd wszystkim, którzy chcą zgłębić ten jeszcze ciągle mało skomercjalizowany fragment Bałkanów.
Piękny górzysty kraj! Średnia wysokość Armenii to 1,8 tys. m n.p.m. Wspaniałe krajobrazy i tysiącletnie zabytki. A do tego wyśmienita kuchnia i zabawa przy słynnych, lokalnych trunkach. Atrakcyjny kraj na wyjazdy typu incentive. Z przyjemnością organizujemy tu również konferencje i szkolenia. Polecamy!
1 dzień: WARSZAWA – ERYWAŃ
Zbiórka na lotnisku Okęcie w Warszawie i przelot do Erywania. Transfer do hotelu, zakwaterowanie i nocleg.
2 dzień: ERYWAŃ
Po późniejszym śniadaniu, przejazd ulicami Erywania. Panorama miasta: Plac Republiki, Aleja Północna i opera. Obiad. Zatrzymamy się przy pozostałościach katedry Zwartnoc (VII w. – lista światowego dziedzictwa UNESCO). Wizyta w wytwórni słynnych koniaków Ararat, degustacja. Kolacja w restauracji, wyśmienita kuchnia kaukaska. Po kolacji pokaz grających fontann na Placu Republiki. Powrót do hotelu, nocleg.

Turyści fotografujący górę Ararat
3 dzień: ERYWAŃ – GARNI – GEGHARD – ERYWAŃ
Śniadanie. Przejazd do Garni, zobaczymy wykuty w skale zespół klasztorny Geghard (XII-XIII w.) wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Klasztor imponuję swoją prostotą i jednocześnie blaskiem otaczającej go scenerii – surowej i pięknej. Następnie przejazd do Garni – zwiedzanie pochodzącej z I w. świątyni Mitry. Usłyszymy tu dźwięk typowego dla Armenii instrumentu duduk, wykonanego z drewna moreli. Chętni będą mogli spróbować swoich sił w grze na tym instrumencie. Powrót do Erywania. Kolacja w restauracji polecanej przez Roberta Makłowicza. Towarzyszyć nam będzie muzyka na żywo. Nocleg w hotelu.
4 dzień: ERYWAŃ – CHOR WIRAP – ARENI – NORAWANK– GORIS
Śniadanie, wykwaterowanie. Przejazd i zwiedzanie klasztoru Chor Wirap (Khor Virap) z VII w., skąd rozpościera się niezapomniany widok na górę Ararat. Krótki przystanek w miejscowości Areni – jest to centrum ormiańskiego winiarstwa. Kilka lat temu archeolodzy odkryli tu najstarsze znane na świecie miejsce, w którym wytwarzano wino. Wizyta w lokalnej winiarni i degustacja. Obiad. Następnie zobaczymy arcydzieło średniowiecznej architektury ormiańskiej – klasztor Norawank (z XIII-XIV w.) Następnie przejazd do Goris i zakwaterowanie w hotelu. Kolacja w czasie której spróbujemy słynnej tutowki, czyli mocnego alkoholu z owoców morwy. Nocleg.

Degustacja wina w Areni
5 dzień: GORI – TATEW – ZORATS KARER – ERYWAŃ
Śniadanie, wykwaterowanie. Przejazd do klasztoru Tatew – górujący nad wysokim kanionem robi imponujące wrażenie. Dostaniemy się tam nowo wybudowaną, najdłuższą pasażerską kolejką linową na świecie (zobacz jak wygląda 5,7 km długości, znajduje się w Księdze rekordów Guinnesa). Obiad. Następnie Zorats Karer (Karahundź), czyli słynne menhiry, które zdaniem części naukowców stanowić mogły najstarsze na świecie obserwatorium astronomiczne – kamienie posiadają otwory pełniące funkcję teleskopu. To wyjątkowe miejsce zwane jest ormiańskim Stonehenge i datowane jest na 6 tys. p.n.e.! Zakwaterowanie w hotelu w Erywaniu, kolacja i nocleg.
6 dzień: ERYWAŃ – JEZIORO SEWAN – ERYWAŃ
Po śniadaniu, przejazd nad jezioro Sewan, które ujmuje swoim bajkowym kolorem. Wizyta w Noratus – miejscowości gdzie zachowało się największe w Armenii skupisko chaczkarów (kutych w kamieni krzyży). Wiele z nich to arcydzieła średniowiecznej sztuki rzeźbiarskiej. Obiad w wyśmienitej restauracji nad jeziorem, w menu m.in. ormiański kebab z raków oraz miejscowy alkohol z owoców rokitnika. Następnie rejs statkiem po jeziorze Sewan oraz zwiedzanie klasztoru Sewanawank. Powrót do Erywania. Odwiedzimy tradycyjny armeński bazar, gdzie można będzie zakupić ormiańskie przysmaki: słodycze, suszone owoce, orzechy. Kolacja pożegnalna w jednej z ormiańskich restauracji. Nocleg.

Nad jeziorem Sewan
7 dzień: ERYWAŃ – WARSZAWA
Wykwaterowanie z hotelu w godzinach porannych i transfer na lotnisko. Wylot do Polski.
ŚWIADCZENIA W CENIE:
– przelot na trasie Warszawa – Erywań – Warszawa,
– transport komfortowym autokarem na całej trasie zwiedzania,
– zakwaterowanie w hotelach 4*,
– wyżywienie: śniadania, obiady i kolacje,
– degustacje ormiańskich trunków,
– opiekę pilota,
– ubezpieczenie turystyczne,
– bilety wstępów do zwiedzanych obiektów,
– przejazd kolejką górską.
Zobacz też program wycieczki: Armenia – Górski Karabach.
Blog poświęcony Armenii.
Dodaj komentarz